- Recordhoeveelheden van Russische ruwe olie worden mogelijk aan Europa verkocht via Indiase raffinaderijen, blijkt uit een nieuwe analyse.
- India neemt een neutrale houding aan tegenover Rusland en heeft veel ruwe olie ingekocht voor zijn raffinaderijen.
- Wel neemt de druk vanuit onder meer de VS toe op India en zijn er problemen met betalingen van Russische olie.
- Lees ook: Rusland laat olietankers gewoon via de Rode Zee naar India varen, ondanks risico van aanvallen op commerciële schepen
Naar schatting komen grote hoeveelheden Russische olie in bewerkte vorm in Europa terecht. Rusland heeft afgelopen jaar namelijk volop olie aan India verkocht en Indiase raffinaderijen verschepen brandstofproducten zoals diesel en kerosine naar Europa, zo blijkt uit een nieuwe analyse.
India is de afgelopen jaren een van de grootste kopers van Russische olie geworden. Het land kocht in 2023 gemiddeld 1,75 miljoen vaten Russische olie per dag, blijkt uit data van energie-adviseur Kpler wie werden geanalyseerd door de krant The Independent. Dat is 140 procent meer dan wat India in 2022 van Rusland afnam.
India stelt zich neutraal op in het conflict dat woedt in Oekraïne en doet niet mee met westerse sancties tegen Rusland. Het Aziatische land probeert zoveel mogelijk te profiteren door relatief goedkoop Russische olie in te slaan.
Aan de andere kant is de Europese Unie een van de grootste afnemers van brandstofproducten uit Indiase raffinaderijen geworden. EU-landen kochten afgelopen jaar gezamenlijk zo’n 231.800 vaten per dag aan brandstofproducten zoals diesel en kerosine van India. Dat komt neer op een toename van 115 procent in vergelijking met het jaar ervoor.
Dat is de grootste hoeveelheid brandstofproducten die Europa van India heeft afgenomen in de zeven jaar dat Kpler data bijhoudt. Het is lastig om precies te achterhalen welke ruwe olie raffinaderijen gebruiken voor het maken van brandstofproducten. Maar de kans is grote dat er voor een flink gedeelte van de Indiase raffinaderijproductie gebruik is gemaakt van ruwe olie uit Rusland.
Rusland gebruikt India als tussenschakel
Westerse landen hebben naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne een boycot afgekondigd voor Russische olie. Ook proberen ze af te dwingen dat Russische ruwe olie internationaal voor maximaal 60 dollar per vat wordt verhandeld. Met die laatste maatregel proberen de G7-landen de energie-inkomsten van de Russische overheid te beperken.
Het lijkt er echter op dat Rusland behoorlijk succesvol is bij het omzeilen van westerse sancties, zeggen energie-experts. Zo zou Rusland naar verluidt gebruik maken van geheime vloot olietankers. Verder helpt de verkoop van olie via tussenschakels zoals India om de handel gaande te houden.
India heeft zich sinds de oorlog in Oekraïne neutraal opgesteld. Hierdoor kan het nog steeds Russische olie inkopen en geraffineerde producten aan het Westen verkopen.
Wel zijn er de afgelopen maanden tekenen dat India het iets rustiger aan doet met de inkoop van Russische olie, omdat het land onder druk staat om de banden met de Verenigde Staten goed te houden.
Ook zou India problemen ondervinden met het betalen van Russische oliehandelaren. Het probleem daarbij is vooral onenigheid over het afrekenen van Russische olie in andere valuta dan de Amerikaanse dollar.